Често Задавани Въпроси


1. EDT, EDP, EDC - какво означават и каква е разликата?
Това са съкващенията, обозначаващи състава на парфюмите. Те означават следното:
Парфюм (Parfume, екстракт) - съдържание от 15% до 30% ароматни парфюмни маска в концентриран алкохол;
Парфюмна вода (EDP, Eau de Parfume) - съдържание от 8% до 15% ароматни парфюмни масла в 85%-90% алкохол;
Тоалетна вода (EDT, Eau de Toilette) - съдържание от 4% до 8% ароматни парфюмни масла в 80% алкохол;
Одеколон (EDC, Eau de Cologne) - съдържание от 3% до 5% ароматни парфюмни масла в 70% алкохол.

2. Какво означава, когато продуктът е тестер?
Тестерът е оригиналния продукт в различна опаковка. Той се използва в магазините за демонстрация на аромата и не е е предназначен за продажба, за това и е без някои атрибути - капачка, оригинална опаковка, целуфан. Обикновено се предлага в семпла бяла или сива картонена кутия, с оригиналното шишенце на продукта, на което е обозначено, че той е тестер, но съдържанието на парфюма е 100% едно и също с това, което се предлага в оригинална опаковка.

3. Как се избира парфюм най-добре?
Най-точен и подходящ избор може да направите винаги когато тествате определения аромат върху себе си. Ароматите винаги имат леко различна нотка върху всяка различна кожа. Напръскването на демонстративно картонче не винаги означава, че на Вас този аромат ще седи по същия начин. Още повече, че е хубаво да го поносите няколко часа, за да видите дали ще свикнете с аромата, особено когато си купувате аромат, който не сте носили до сега.

4. Има ли правило къде и как се слага парфюмът?
Обикновено е за предпочитане парфюмът да се слага на местата от тялото, които излъчват топлина или там, където можете да усетите пулса си, защото тези две неща карат мулекулите на аромата да се разпръскват. Такива места са вътрешната страна на китките, шията, деколтето. Слагането на парфюм върху косата също има голям ефект, тъй като въхру коса излъчва най-силен и траен аромат. Не е препоръчително да се слага върху изкуствени дрехи, бели и светли цветове, коприна и други чувствителни материи, защото е възможно да промени на места техния цвят или здравина.

5. Колко време минава, преди парфюмът да спре да е годен за употреба?
Обикновенно годността на новите парфюми е от 12 до 36 месеца, стига да бъде съхраняван на стайна температура или под нея и да не е изложен на пряка слънчева светлина. Ако парфюмът е в оригинална опаковка и е добре запечатан е възможно да трае още повече. Ако течността в бутилката започне да променя цвета, по бутилката се появят нови белези, като пръстени или петна или аромата започне да се променя (обикновено започват да накиселяват), това означава, че вече не е годен за употреба.

6. Парфюмите в сайта www.lateza.com оригинални ли са?
Да, всички нааши парфюми са абсолютно оригинални! Имат всички необходими атрибути на опаковката и са оригинално запечатани, когато пристигат при Вас.

7. Колко струва доставката?
Цената на доставката на поръчки на стойност под 150лв е 4.90лв за територията на цяла България без значение дали е до офис на куриер или до адрес. Цената на доставката на поръчки над 150лв е напълно безплатна. Цената на доставките на поръчки извън територията на Република България ще се съобщава на клиента по време на обработвабнето на неговата поръчка.

8. Как мога да получа отстъпка от цените в сайта?
Lateza Perfumes&More запазва правото си да обявява различна отстъпка, както и да я променя за всеки свой клиент и по своя преценка. Официални промоции, промоционални кодове, ваучери и други намаления ще бъдат публикувани и описвани официално на сайта www.lateza.com в полето "Отстъпки и промоции". Такива ще се раздават както на лоялни клиенти, така и като част от бонусна или подаръчна система за нови и настоящи клиенти.

9. Мога ли да върна закупен продукт?
Разбира се, това е Ваше право! Можете да върнете закупен продукт в срок от 14 дни от датата на закупуването му, ако продуктът е неизползван, с неразкъсана търговска опаковка и в приличен търговски вид. Връщането на продукти, не влизащи в категорията рекламации и изплащането на заплатената сума се извършва в срок от общо 30 дни, като купувачът представя в този срок банкова сметка, по която да му бъде възстановена сумата на продукта, която не включва цената на доставката (цената на доставката не се възстановява).

10. Забравена парола на личния ми профил в www.lateza.com?
Паролата Ви може да бъде възстановена или сменена от администратор в сайта, като просто звъннете по телефона или изпратите e-mail с молбата си на admin@lateza.com. Съответно това ще бъде направено в рамките на 24 часа.

11. Защо да се регистрирам в сайта www.lateza.com?
Регистрацията в сайта Ви помага да запазвате история на поръчките си, да си отбелязвате желани за закупуване продукти в бъдеще, да поръчвате и плащате 2 пъти по бързо и лесно и най-вече - при регистрация в сайта Вие имате запаметена история на поръчките, общата им стойност се трупа до стигането на определени бариерни суми, след които Вие ползвате перманенти отстъпки и преференциални цени като наши лоялни клиенти. Пълните условия на тази клиенстка програма са описани в полето "Отстъпки и промоции" .

12. Истински ли са изображенията в продуктите и в сайта като цяло?
Изображенията към продуктите са само за илюстрация. Поради промяна в светлината флаконите, опаковката и цветът на парфюма могат да изглеждат по-различно. Производителите могат да променят вида на флакона или цвета на опаковката. Съдържанието на продукта обаче винаги остава едно и също. В такива случаи е възможно да продаваме и от двата продукта едновременно, а новата опаковка на продукта да не съответства на изображението.